Jednym z najważniejszych aspektów opieki nad seniorem jest dieta. Zasady i zalecenia żywienia osób starszych to temat, z którym każdy opiekun powinien się zapoznać. Dieta ma bowiem ogromne znaczenie dla zdrowia i dobrego samopoczucia.
Jaka powinna być dieta seniora?
Zacznijmy od tego, że nie można podać jednego wzoru, który sprawdzi się u każdego. W przypadku osób starszych zasady żywienia powinny być skonsultowane z lekarzem. W przypadku pewnych chorób lub podawanych leków, nie można oferować pewnych potraw, toteż zaleczenia specjalisty są kluczowe.
Ogólne zasady i zalecenia żywienia osób starszych
Istnieje jednak kilka uniwersalnych kwestii, które sprawdza się w większości przypadków. Ponownie, o ile stan zdrowia podopiecznego nie wymaga specjalnej diety. Zaleca się:
- podawanie 4-5 posiłków w ciągu dnia – ważne, aby posiłki były podawane o regularnej porze. Organizm przystosowuje się do rutyny i dzięki niej można zapobiec napadom głodu. Ponadto posiłki powinny być lekkie, a porcje nie za duże, dzięki temu można zminimalizować ryzyko obciążenia układu trawiennego;
- przygotowywanie dań ze świeżych składników - jest to oczywiste, jednak warto przypomnieć, że organizm seniora jest bardzo wrażliwy. Wobec tego może źle zareagować na nieświeże produkty lub takie pochodzące z niesprawdzonych źródeł;
- podawanie chociaż jednego ciepłego posiłku - temperatura pobudza żołądek do wydzielania soków trawiennych. Ciepłe dania są również atrakcyjniejsze smakowo.
Zaleca się, aby dieta osób starszych obejmowała duże ilości warzyw i owoców, źródeł błonnika i witamin. Plan żywienia seniorów powinien zawierać również produkty bogate w węglowodany, wapń oraz kwasy tłuszczowe. Nie wolno zapominać o nawadnianiu. Zasadniczo 2 litry wody w ciągu dnia to minimum.
Komfort podczas jedzenia
Nie wszystkie zasady żywienia osób starszych dotyczą składników zawartych w posiłkach. Odnoszą się również formy dań. Seniorzy, borykający się z chorobami zębów, nie powinni dostawać twardych produktów, które trudno pogryźć i przeżuć. Zaś ci cierpiący na choroby negatywnie wpływające na koordynację ruchową, powinni otrzymywać posiłki złożone z potraw, których nie trzeba kroić lub które są już pokrojone.